Na moim blogu są już różne serniki, ale z kokosem jeszcze nie ma. Ten sernik najbardziej lubię, ponieważ na wierzchu jest pokryty pierzynką kokosową, którą wręcz uwielbiam.
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 żółtka
1 całe jajo
2 łyżeczki proszku
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki.
Składniki na masę serową:
1 kilogram białego sera
1 szklanka cukru
2 jaja
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 niepełne szklanki mleka
Wykonanie:
Ser zmielić 3 razy, aby nie były wyczuwalne gródki. Jaja oraz żółtka ubić z cukrem, dodać ser oraz resztę składników, zmiksować. Wylać na blaszkę wcześniej wylepioną ciastem i piec ok 45 minut w 180 st. C.
Kokosowa pierzynka:
6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag kokosu
Wykonanie:
Biała ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, a następnie dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na podpieczony sernik i zapiec na złoty kolor.
Smacznego!
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie:)
UsuńPozdrawiam,
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO mniam, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest również bardzo pyszny :)
UsuńJeszcze jest w piekarniku, ale wygląda i pachnie cudnie :)
OdpowiedzUsuń