To ciasto bardzo mi się spodobało, dla tego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, ponieważ ciast okazało się bardzo smaczne.
Składniki na ciasto jasne:
Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Składniki na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
kostka masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
kostka masła
Wykonanie:
Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Dodatkowo:
2 galaretki zielone
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Do na sączenia biszkoptów:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.
Przełożenie ciasta:
Przełożenie ciasta:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Smacznego!
Uwielbiam takie ciasta, choć są pracochłonne to pyszne i urocze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie