Strony

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ciasto Carycy

To ciasto bardzo mi się spodobało, dla tego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, ponieważ ciast okazało się bardzo smaczne.







Składniki na ciasto jasne:

6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Składniki na ciasto ciemne:

6 żółtek

2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Składniki na krem budyniowy:

1 i 3/4 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
kostka masła

Wykonanie:

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Dodatkowo:

2 galaretki zielone
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Do na sączenia biszkoptów:

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Przełożenie ciasta:

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.


Smacznego!


Kawa... i co i dalej?

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ciasta, choć są pracochłonne to pyszne i urocze :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń