Strony

sobota, 25 stycznia 2014

Bułeczki gąsieniczki

Do upieczenia pysznych bułeczek gąsieniczek wykorzystałam przepis pani Anety Dobrzańskiej-Gotowiec z Lublina. Wyszły rewelacyjne, wszystkim bardzo smakowały.









    Składniki na ciasto:

    30 dag mąki
    1,6 dag drożdży
    1 szklanka  mleka
    1 łyżeczka soli
    2 płaskie łyżki cukru
    3 łyżki oleju

    Nadzienie:

    8 parówek

    Do posmarowania:

    1 jajko
    1 łyżka mleka
    oregano
    ser parmezan

    Wykonanie:


    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków.I rozwałkować na prostokątne placki. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, dociskając parówkę.
Ponacinać  w poprzek na 8 części, nie przecinając do końca . Dolny brzeg wykręcamy w lewo o 90 stopni, następny - w prawo itd. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać oregano oraz serem. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz