Składniki na ciasto:
30 dag mąki
1,6 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżki cukru
3 łyżki oleju
- Nadzienie:
8 parówek
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
- oregano
ser parmezan
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny.
Ponacinać w poprzek na 8 części, nie przecinając do końca . Dolny brzeg wykręcamy w lewo o 90 stopni, następny - w prawo itd. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać oregano oraz serem. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz