Jak zwykle co wieczór zastanawiałam się co przygotuję na jutrzejszy obiad. A ponieważ dni są coraz zimniejsze, z chęcią zajadamy gorące posiłki W przypływie impulsu, wyciągnęłam kawałek łopatki, zamarynowałam ja przez całą noc, a następnie upiekłam. Tak powstała pyszna pieczeń na zimowy obiad.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 marynata po staropolsku
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Zamarznięte mięso należy rozmrozić opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę wymieszać z olejem i natrzeć nią mięso. Zamknąć w pojemniku, lub owinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 12 godzin. Po tym czasie mięso włożyć do rękawa upiec ok.1 godziny. Przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć, aby pieczeń się zrumieniła.
Smacznego!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńI była bardzo smaczna :)
UsuńUwielbiam staropolskie marynaty, a jeszcze bardziej uwielbiam wieprzową łopatkę!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji. :)