wtorek, 21 stycznia 2014

Kolorowe oczka beziki w masie truskawkowej

Takie ciasto to rozkosz dla podniebienia, a szczególnie zimą. Jeżeli mamy zamrożone truskawki, to możemy przypomnieć sobie minione lato. Krem nie jest jednak łatwy do przygotowania, ponieważ  zimne truskawki dodawane w zbyt dużych proporcjach może się zważyć, jednak w takim przypadku należy krem lekko podgrzać i ponownie miksować.








Biszkopt:

8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z kakao.
Skropić olejem, wymieszać.Upiec w temp. 180, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa:

30 dag truskawek mrożonych
25 dag masła
3 żółtka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 op. małych bezów -20 dag

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę ok. 15 min. wystudzić. Masło zmiksować, dodać zmiażdżone truskawki oraz masę jajeczną (uwaga! temperatura może się zważyć)
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć 1/2 kremu, nałożyć małe beziki i wyłożyć drugą połowę kremu, przycisnąć drugą połową biszkoptu. Wykończyć polewą.
 
Smacznego!

1 komentarz: