Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z kakao.
Skropić olejem, wymieszać.Upiec w temp. 180, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa:
30 dag truskawek mrożonych
25 dag masła
3 żółtka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 op. małych bezów -20 dag
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę ok. 15 min. wystudzić. Masło zmiksować, dodać zmiażdżone truskawki oraz masę jajeczną (uwaga! temperatura może się zważyć)
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć 1/2 kremu, nałożyć małe beziki i wyłożyć drugą połowę kremu, przycisnąć drugą połową biszkoptu. Wykończyć polewą.
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń