Składniki:
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki margaryny
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
Margarynę z wodą zagotować dodać mąkę . Do przestygniętej masy dodawać po 1 jajku oraz proszek do pieczenia. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki
Budyń do karpatki:
Składniki:
1 żółtko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
½ l mleka
Wykonanie:
Wszystko gotować aż do gęstości zestawić z ognia i dodać 1/2 kostki margaryny . Gdy ostygnie dodać kieliszek spirytusu i przełożyć ciasto
Krem do karpatki wykonałam z podwójnej porcji ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę.
Smacznego! .
Krem do karpatki wykonałam z podwójnej porcji ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę.
Smacznego! .
Karpatka - moje ukochane ciasto :)
OdpowiedzUsuńMoje również :)
Usuńpycha , bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blachy
OdpowiedzUsuńJa piekłam na blaszce 25x38 :)
Usuń