piątek, 8 listopada 2013

Cycki murzynki

Kolejne pyszne ciasto, które ostatnio piekłam. Zwłaszcza krem na bazie żółtek smakuje rewelacyjnie. Polecam.






Ciasto makowe:

15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec.

Biszkopt:

3 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wykonać tak samo jak ciasto makowe. Upiec.

Krem:

6 żółtek
1/2 litra mleka
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować  budyń. Wystudzić i połączyć z margaryną.

Dodatkowo:

1-2 paczki okrągłych biszkoptów
kieliszek wódki
rodzynki
polewa do polania ciasta


Przełożenie ciasta:

Biszkopt, połowa masy, ciasto makowe, druga połowa masy, biszkopty moczone w alkoholu rozcieńczonym wodą, w każdy biszkopt wetknąć rodzynkę a następnie polać polewą.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. pamietm to ciasto, smaczne było...oj wieki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię to ciasto:) jest mega smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to ciasto makowe jest bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a zamiast wódki co by pasowało jeszcze bo to będą jadły dzieci .A ciacho wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń