Ciasto z dodatkiem kokosu a jeszcze bez pieczenia to jest to. Szczególnie dla tych , którzy nie mają serca i cierpliwości do pieczenia, a słodkości uwielbiają. Ta wersja ciasta jest zdecydowanie dla dorosłych. Dodatek alkoholu czyni je bardziej wyrazistym. Polecam.
Składniki:
3 paczki słonych krakersów
5 szklanek mleka
6 żółtek
6 czubatych łyżek mąki pszennej
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
2 szklanki cukru
3 szklanki wiórków kokosowych
1 biała czekolada starta na tarce do posypania wierzchu
50 dag masła
1 szklanka adwokatu
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru i cukrami waniliowymi. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1,5 szklanki mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek. Pozostałe mleko razem z resztą cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło spieniamy i ucieramy z chłodnym budyniem i 2 szklankami wiórek.Pod koniec ucierania dodajemy adwokat.
Prostokątną średniej wielkości blaszkę wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersy, budyń, krakersy, budyń. Tym sposobem powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe wymieszane z białą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Mmm, z taką ilością adwokatu to można się tym ciastem niemal upić ;) Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń