To ciasto piekłam na pasowanie ucznia, bardzo się spodobało dzieciom i również bardzo im smakowało. Oczywiście wówczas do kremu nie dodawałam spirytusu lecz sok z cytryny.
Podstawa (imitacja ziemi)
Podstawa (imitacja ziemi)
15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek ( żółtka do kremu )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec.
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek ( żółtka do kremu )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec.
2 rolady kakaowe lub orzechowe:
5 jaj
6 łyżek kryształu
6 łyżek kryształu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka oraz łyżkę octu, następnie 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao i ½ łyżki proszku . Upiec na dużej blaszce ( od piekarnika ) skręcić jak roladę. Wykonać dwukrotnie.
Masa:
6 żółtek od podstawy
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 cukry waniliowe
0.6 l mleka
30 dag tłuszczu (palma + masło)
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
spirytus
spirytus
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. 1/2 l mleka zagotować i zalać nim utarte żółtka, zagęścić zawiesiną z reszty mleka i mąk. Zagotować a następnie wystudzić. Tłuszcz utrzeć połączyć z budyniem zaostrzyć spirytusem. Masę podzielić na 3 części. Roladę rozwinąć i delikatnie posmarować jedną częścią masy, w środek można dać pasek galaretki a następnie zwinąć.Na podstawę wyłożyć ostatnią część masy po bokach umieścić rolady a w pusty środek poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz