Kolejne pyszne ciasto, które ostatnio piekłam. Zwłaszcza krem na bazie żółtek smakuje rewelacyjnie. Polecam.
Ciasto makowe:
15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec.
Biszkopt:
3 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wykonać tak samo jak ciasto makowe. Upiec.
Krem:
6 żółtek
1/2 litra mleka
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag masła
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić i połączyć z margaryną.
Dodatkowo:
1-2 paczki okrągłych biszkoptów
kieliszek wódki
rodzynki
polewa do polania ciasta
Przełożenie ciasta:
Biszkopt, połowa masy, ciasto makowe, druga połowa masy, biszkopty moczone w alkoholu rozcieńczonym wodą, w każdy biszkopt wetknąć rodzynkę a następnie polać polewą.
Smacznego!
pamietm to ciasto, smaczne było...oj wieki nie jadłam
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto:) jest mega smaczne:)
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto makowe jest bez cukru?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane 15 dag.
UsuńWitam a zamiast wódki co by pasowało jeszcze bo to będą jadły dzieci .A ciacho wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńitube studio crack
OdpowiedzUsuń