Składniki ciasta kruchego:
4 szklanki mąki
30 dag margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
2 jajka
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Pieczemy 4 placki na blaszce 25 na 37, 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.
Masa pomarańczowa:
600 ml soku pomarańczowego lub marchewkowego
2 budynie śmietankowe
Masa zielona:
600 ml soku kiwi
2 budynie śmietankowe
Masa żółta:
600 ml soku jabłkowego lub bananowego
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Połowę soku pomarańczowego zagotowujemy, na reszcie rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Chwilę gotujemy. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne masy. Placki przekładamy ciepłymi masami. Odstawiamy do wystygnięcia. Wkładamy do lodówki. Polewamy polewą i ozdabiamy.
Smacznego!
bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) piękne kolorki:)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńA przepraszam, bez mąki to ciasto ?????
OdpowiedzUsuńOj już poprawiłam, jakimś dziwnym trafem zapomniałam o mące. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi :)
UsuńTo ciasto piekłam i jest naprawdę dobre;)
OdpowiedzUsuń