Składniki:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
5 dag cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zamrozić, a drugą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na ciasto wyłożyć 10 średnich jabłek startych na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę utrwalić szklanką cukru kryształu, oraz dodać kisiel w proszku. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na jabłka, a następnie zetrzeć drugą połowę ciasta. Upiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
jedyna jaką można było we mnie wcisnąć w dzieciństwie. dziś wspominam ją z sentymentem i z chęcią zjem w całości ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń