Strony

sobota, 23 listopada 2013

Karpatka

Na niedzielną ponurą pogodę, dla poprawienia nastroju wszystkim domownikom upiekłam szybkie ciasto. Jesień nie nastraja mnie optymistycznie, a zwłaszcza te pochmurne dni i długie wieczory. Teraz kiedy piszę na blogu mam jakoś więcej zapału. Można by rzec że dzięki blogowi wyleczyłam się z depresji.






Składniki:

1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
Margarynę z wodą zagotować dodać mąkę . Do przestygniętej masy dodawać po 1 jajku oraz proszek do pieczenia. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki

Budyń do karpatki:

Składniki:
1 żółtko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
½ l mleka

Wykonanie:

Wszystko gotować aż do gęstości zestawić z ognia i dodać 1/2 kostki margaryny . Gdy ostygnie dodać kieliszek spirytusu i przełożyć ciasto

Krem do karpatki wykonałam z podwójnej porcji ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę.

Smacznego! .



5 komentarzy: