Strony

niedziela, 24 listopada 2013

Ciasto dziwak

Dziś kolejne równie pyszne ciasto w bardziej uproszczonej wersji. Ta oryginalna wersja jest ładniejsza i bardziej wyrazista smakowo. Z braku niektórych składników powstała oszukana wersja.




Ciasto:

4 szklanki mąki

1 kostka margaryny
3/4 szklanka cukru
2 całe jajka
1 łyżka miodu
3-4 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody

Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść . Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki. Placki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut żeby zbytnio się nie zrumieniły. Po upieczeniu placki gorące kłaść jeden na drugi.



Masa:


1/2 litra mleka

1 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
1 kostka masła

2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
kieliszek spirytusu
kwasek cytrynowy do smaku


Wykonanie:


Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną i energicznie mieszać, (aby nie powstały grudki) gotować około 20 minut. Ugotowaną kaszę manną studzić często mieszając aby nie zrobił się kożuch.
Masło spienić, i ciągle ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kaszę manną. Pod koniec dodać trochę aromatu migdałowego, do smaku kwasek cytrynowy  i kieliszek spirytusu.  Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Ostudzony placek posmarować dżemem, położyć kolejny posmarować białą  masą, położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną przykryć ostatnim plackiem. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewa. Najlepsze jest na drugi dzień.


Ja jednak ciasto podzieliłam na 3 części, a po upieczeniu przełożyłam tylko jasną masą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz