Ciasto ciemne:
8 jaj
1 szklanka cukru
15 dag mąki pszennej
1/2 po. cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto wykonać jak na biszkopt, a następnie upiec.
Wkładka do tortu:
20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
6 białek
30 dag kokosu
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki miodu
10 dag rodzynek
Wykonanie:
Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać miód i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec 1 godz. w 180 st.C
Krem:
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
2 kostki masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostawionej reszcie mleka rozmieszać żółtka, cukier oraz mąkę i wlać na gotujące się mleko. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem.
Część kremu odłożyć do dekoracji a resztę podzielić na dwie części, do jedne dodać: kakao i czekoladę pokrojoną w kostkę, a do drugiej smażone wiśnie lub inne owoce.
Ciasto ciemne przekroić na dwa blaty wyłożyć jedną część masy, przyłożyć wkładką kokosowo-orzechową, wyłożyć drugą część masy i przykryć ciastem ciemnym. Udekorować według uznania. Ja pozostawiony krem zabarwiłam na niebiesko, a boki pokryłam żółtym kokosem.
8 jaj
1 szklanka cukru
15 dag mąki pszennej
1/2 po. cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto wykonać jak na biszkopt, a następnie upiec.
Wkładka do tortu:
20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
6 białek
30 dag kokosu
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki miodu
10 dag rodzynek
Wykonanie:
Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać miód i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec 1 godz. w 180 st.C
Krem:
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
2 kostki masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostawionej reszcie mleka rozmieszać żółtka, cukier oraz mąkę i wlać na gotujące się mleko. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem.
Część kremu odłożyć do dekoracji a resztę podzielić na dwie części, do jedne dodać: kakao i czekoladę pokrojoną w kostkę, a do drugiej smażone wiśnie lub inne owoce.
Ciasto ciemne przekroić na dwa blaty wyłożyć jedną część masy, przyłożyć wkładką kokosowo-orzechową, wyłożyć drugą część masy i przykryć ciastem ciemnym. Udekorować według uznania. Ja pozostawiony krem zabarwiłam na niebiesko, a boki pokryłam żółtym kokosem.
mniam, a jaki duży :) uwielbiam zjadać takie torty :)
OdpowiedzUsuńTen torcik to istne dzieło sztuki. Gratuluję! :)
OdpowiedzUsuń