Ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżeczka amoniaku
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i rozgarniamy na boki robiąc wgłębienie. Do naczynia wsypujemy cukry, wbijamy jajko, wlewamy wodę i dodajemy amoniak. Mieszamy. Następnie dodajemy stopiony tłuszcz, i po wymieszaniu dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy.
2,5 kg jabłek antonówek
40 dag cukru kryształu
1 opakowanie cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, a następnie odciskamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy upieczony placek, następnie wykładamy odciśnięte jabłka. Całość posypujemy połową cukru, cynamonem i drugą połową cukru. Następnie rozwałkowujemy pozostałe ciasto i umieszczamy na jabłkach. Dziurkujemy. Pieczemy ko 1 godziny w 180 st. C
Smacznego!
na pewno pieczemy pierwszy spod a nie wszystko razem poniewaz godzina na pieczenie samej gory to za dużo?
OdpowiedzUsuńSpód należy upiec, ponieważ pod taką ilością jabłek ciasto się nie upiecze :)
Usuń