wtorek, 15 października 2013

Buraczki marynowane

Chociaż już trochę późno ale ja dodaję zaległe posty. I tak dziś marynowane małe buraczki, które zebrałam z działki. Nie wyrzucam ich bo takie małe warzywka są zazwyczaj najlepsze. Wkładam ich do słoików i marynuję.





Składniki:

Małe buraczki czerwone
1 litr wody
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
1 mała łyżeczka kwasku cytrynowego
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych


Wykonanie:

Buraczki szorujemy i gotujemy w łupinach, obieramy i wkładamy do słoików. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy buraczki, zamykamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz