Już jakiś czas temu publikowałam przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Z udziałem dżemu przygotowałam ciasto Kilimandżaro, lecz zamiast jabłek użyłam wcześniej przygotowanego dżemu z dyni. Przepis ten jak zresztą wiele innych pochodzi z książki siostry Anastazji. Często sięgam po jej przepisy, bo są przepyszne i budzą zachwyt w śród znajomych.
Ciasto:
8 jajek
20 dag cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kako
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, utrwalić cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka. Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać i przełożyć na blaszkę. Upiec. Przekroić na 2 blaty.
Masa dyniowa:
1 l dżemu z dyni z pomarańczą
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka masła
Wykonanie:
Masło roztopić dodać dżem i chwilę smażyć. Do gorącego dżemu dodać suche galaretki i smażyć do momentu aż się rozpuszczą.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Wykonanie:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
1 ciasto ciemne
2 masa dyniowa
3 masa budyniowa
4 ciasto ciemne
5 polewa
Smacznego!
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń