Ostatnio mieliśmy ochotę na pizzę, a że moja rodzina wcale nie jest mała, więc przeważnie piekę dwie różne. Pierwsza była z bekonem a druga miała być z szynką i oliwkami, ale wyszła z dodatkiem parówek. Tak czy owak była równie pyszna.
Ciasto:
50 dag mąki
4 dag drożdży
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka cukru
olej
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem i solą. Wlewamy 300 ml przegotowanej wody, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Do przesianej mąki wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drożdże, zagniatamy ciasto. Smarujemy olejem, odstawiamy na godzinę.
Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
oregano
sól
pieprz
Farsz:
50 dag pieczarek
4 cienkie parówki
1 słoiczek zielonych oliwek
20 dag żółtego sera
cebula
przyprawa do pizzy
sól
pieprz
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w paseczki. Smażymy z pokrojoną cebulą, doprawiamy. Ser ścieramy. Parówki i oliwki kroimy w paski. Koncentrat mieszamy z 2 łyżkami wody, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Ciast rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczoną blachę. Smarujemy sosem, układamy składniki nadzienia. Pieczemy 20-25 minut w 200 st.C
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz