Ciasto:
75 dag mąki
1,5 szklanki dobrze ciepłego mleka
1 małe jajko
sól
Wykonanie:
Z podanych składników zarabiamy elastyczne ciasto.
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
2 cebule
sól
pieprz
masło
olej
Wykonanie:
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy 10 minut, a następnie gotujemy. Cebulę szklimy na oleju z dodatkiem masła. Ugotowaną kapustę odciskamy i razem z grzybami przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z usmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi, a następnie wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem oleju na 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą. U mnie polane masłem i smażoną cebulką
Smacznego!
no no smakowite pierożki, pewnie niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wigilijne pierogi są jedynymi, które goszczą na moim stole tylko raz do roku, choć je absolutnie uwielbiam.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest mała nieścisłość - 1,5 mleka, ale czego? Domyślam się, że szklanki.
oj jakoś nie zauważyłam tej pomyłki, już poprawiam :)
Usuń