Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 pomidory bez skórki
bazylia
oregano
czosnek
sól
pieprz
olej do podsmażenia
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy koncentrat oraz pokrojone pomidory bez skórki. Mięso oraz warzywa łączymy w garnku, podlewając 1 litrem bulionu i gotować 1 godz. na wolnym ogniu. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki z wodą. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i polewamy sosem posypujemy startym parmezanem, natychmiast podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz