środa, 23 października 2013

Tiropita po grecku

Przeglądając gazetkę z przepisami mój wzrok zatrzymał się na tym przepisie. Postanowiłam go wypróbować, tym bardziej że jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Posmakowało całej rodzinie.



Składniki:

50 dag sera feta lub sałatkowo-kanapkowego
1 op. ciasta francuskiego
20 dag żółtego sera
20 dag szynki
10 dag gotowanego boczku
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy
posiekany pęczek natki pietruszki
pieprz

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta lekko rozciągamy i wykładamy nim naczynie żaroodporne. Fetę rozdrabniamy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy. Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.


Dobrze smakuje z sałatką ze świeżych ogórków i pomidorów z cebulą, doprawioną oregano i oliwą.


2 komentarze: