wtorek, 9 kwietnia 2013

Pierś kurczaka faszerowana bananem


Już od dawna nosiłam się z zamiarem wypróbowania owego przepisu, który pochodzi ze zbioru koła gospodyń wiejskich. Jakoś nigdy nie miałam odwagi na łączenie takich smaków aż do chwili kiedy to miałam dość sporą ilość bananów. Wtedy to piekłam placuszki, cista z ich dodatkiem a na koniec było mięsko z ich zawartością. Muszę przyznać że nawet całkiem smaczne.



4-5 piersi z kurczaka
2 banany
sól
pieprz
mąka
jajko
bułka tarta

Umyte i osuszone piersi rozbijamy na kotlety i przyprawiamy solą i pieprzem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek banana i składamy w kopertę, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Kurczak orientalnie
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

4 komentarze:

  1. bardzo oryginalny pomysł :))) muszę kiedyś przetestować :)))
    Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe inspiracje,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądaczy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dosłownie nie wiem co powiedzieć...nie mogę sobie wyobrazić takiego połączenia smaków?

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie, ja również nie potrafię..

    OdpowiedzUsuń