sobota, 27 kwietnia 2013

Placuszki marchewkowe

Dziś dla odmiany przygotowałam placuszki marchewkowe. Pewnie ktoś pomyśli o fuj, ale moim łakomczuchom bardzo przypadły do gustu. Są lżejsze i delikatniejsze od ziemniaczanych, ale równie smakowite. Polane ostrym sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie.













6 średnich marchewek
30 dag  półtłustego białego sera
2 jajka
8  czubatych łyżek mąki
curry
sól
pieprz
.
Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na drobne wiórki. Dodaj do nich pokruszony ser.
Do masy wbij jajka, dodaj mąkę, płaską łyżeczkę curry oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż z masy rumiane placki . Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Podawaj placki z gęstym sosem czosnkowym lub pastą na bazie jogurtu, sera białego, czosnku i posiekanej cebuli dymki.


Marchew w roli głównej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz