Moim kolejnym bardzo smacznym ciastem jest pychotka. Połączenie sera z makiem tworzy smakowy duet a jabłka dodają owocowego smaku. Osobiście mi takie połączenie bardzo odpowiada. Wyprubuj może i tobie przypadnie do gustu.
Ciasto:
40 dag mąki
16 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zarobić cisto i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na dwa placki i jeden z nich upiec a drugi pozostawić surowy.
Mak:
30 dag maku ( sparzyć i przemielić)
2 jajka
20 dag cukru pudru
zapach migdałowy
bakalie
Jajka z cukrem utrzeć na parze, dodać mak i pozostałe składniki. Tak przygotowany mak wyłożyć na surowe ciasto.
Ser:
80 dag sera
5 jajek
10 dag masła lub margaryny
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser i utrzeć pod koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Na kruche ciasto wyłożyć mak i ser a następnie upiec.
Jabłka:
1 kg jabłek
15 dag cukru
1 galaretka
1 mały cynamon
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie usmażyć z cukrem i cynamonem, pod koniec dodać galaretkę. Ciepłe jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto serowo-makowe, a wierzch przykryć wcześniej upieczonym ciastem kruchym. Wykończyć polewą.
Smacznego!
Bardzo smaczne połączenie!
OdpowiedzUsuńpiekne ciacho, aż się człowiek głodny robi na samą myśl :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
przepis fajny tylko troche chaotycznie napisany,np. dopiero czytajac jak zrobic mase z jablek dowiaduje sie ze trzeba jeszcze galaretke miec i cynamon
OdpowiedzUsuńJuż się poprawiam, nie sądziłam że to jakiś kłopot, ja zawsze najpierw czytam cały przepis a później robię listę zakupów :)
Usuń