niedziela, 8 grudnia 2013

Szwedzki sernik czekoladowo-pomarańczowy

Dziś jeszcze jedna odsłona sernika. Tym razem o smaku pomarańczowym w otoczce czekoladowej. Jest naprawdę bardzo pyszny i godny polecenia.






Spód:

8 łyżek roztopionego masła
1 szklanka pokruszonych herbatników
1 łyżka kakao

Wykonanie:

Ciasteczka wymieszać z masłem i kakao. Masę wyłożyć na natłuszczonej tortownicę i dobrze docisnąć. Piec przez 6 minut w 175 st. C. Wyciągnąć i ostudzić.

Masa serowa:

50 dag serka kremowego
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Serek wymieszać z cukrem i jajkami, sokiem oraz skórką pomarańczową. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 30-35 minut w 175 st. C.

Masa czekoladowa:

10 dag czekolady deserowej
1 1/4 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru

Wykonanie:

Połowę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę wymieszać z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać i posmarować upieczony sernik. Schłodzić w lodówce. Na wierzch zetrzeć drugą połowę tabliczki czekolady.

Smacznego!



2 komentarze: