piątek, 27 grudnia 2013

Lion

Witam ponownie po przerwie świątecznej
A a swój wpis zaczynam od pysznego ciasta lion. Przepis znalazłam tutaj Zmodyfikowałam go według własnego gustu, tak aby nie było zbyt słodkie i mdlące. Wyszło rewelacyjne. Poszło błyskawicznie.






Biszkopt:

3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, a następnie ciągle ubijając dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 26x20 cm a następnie upiec.


Masa toffi:

około 4 opakowania herbatników szkolnych
1 puszka masy krówkowej (ja użyłam HELIO)
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mleka
1-2 żółtka

Wykonanie:

Z mleka, proszku budyniowego i żółtek ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z margaryną i masą krówkową. Na upieczony biszkopt wyłożyć masę toffi, przykryć warstwą herbatników.


masa z batonikami:

50 dag mascarpone
250 ml kremówki
5 dużych batonów Lion
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie: 


Serek mascarpone, śmietanę i cukier ubijać do chwili, aż masa będzie gęstsza od bitej śmietany. 
Do tak przygotowanej masę dodać pokrojone w plasterki batony. Następnie masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierch i przykryć kolejną warstwą herbatników.

warstwa śmietankowa:

600 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Kolejna warstwa to bita śmietana. Do śmietany dorzucić cukier puder i ubić na gęsto. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wrzątku, roztopić i ostudzić, a następnie powoli dolewać do śmietany, cały czas miksując. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na kolejną warstwę ciastek.

dodatkowo:

gorzka czekolada lub kakao

Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao i wstawić do lodówki, aby ciastka zmiękły.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. dość pracochłonne, ale po prostu muszę zrobić je jako tort dla narzczonego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko tak wygląda, ale wbrew pozorom to bardzo szybkie ciasto. Polecam na pewno podbije serce narzeczonego:)

      Usuń
  2. zapisuję do wypróbowania, zdecydowanie to moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zmodyfikowany, ale jakie jest jego źródło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przepraszam za gafę i już poprawiłam moje niedociągnięcia :)

      Usuń
  4. uczekany przepis ! jak tylko będzie więcej czasu to na pewno zrobimy Liona z mamą :)
    POZDRAWIAM <3

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wspaniale wygląda :) Musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę stwierdzić, że przepis baaardzo różni się od oryginalnego "Liona" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ha zrobiłam :) faktycznie dosc szybko sie robi szczególnie , ze zrobiłam je przy małym dziecku:) narazie nie próbowałam ale wyglada rewelacyjnie :) czeka do Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie ciasto stało sie hitem :) występuje jutro w roli tortu na 4 urodzinkach córci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy że ciacho tak bardzo smakuje :) Pozdrawiam.

      Usuń