czwartek, 5 grudnia 2013

Kalafior nadziewany mięsem mielonym

Dziś publikuję faszerowanego kalafiora. Długo się zbierałam, aby go zrobić i nawet kilka razy go kupowałam. A z braku czasu przeważnie lądował w zupie. Dziś jednak udało mi się przygotować. Był pyszny. Polecam do wypróbowania.









Składniki:

1 kalafior
15 dag pieczarek
10 dag cebuli
20 dag mięsa wieprzowego mielonego
10 dag żółtego sera ( można więcej)
1 jajo
10 dag masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
czosnek

Wykonanie:

Kalafiora wrzucić w całości do osolonej wody i chwilkę  obgotować. Cebule drobno pokroić,zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i razem poddusić na maśle, kiedy trochę  przestygnie należy połączyć z surowym  mięsem mielonym, dodać do tego trochę  startego sera. Połączyć doprawić do smaku czosnkiem, solą oraz pieprzem. Masą mięsną nafaszerować kalafiora ( pomiędzy szczeliny różyczek od spodu ). Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem z czosnkiem zapiekać ok. 30-35 min . Przed końcem posypać reszta startego sera tak aby ser się troszkę roztopił.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. świetny pomysł:) bardzo lubię kalafiora:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafior uwielbiam, jako że jest zdrowy i smakuje wyśmienicie z wszystkim :) Muszę spróbować takiego w Twoim wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń