wtorek, 10 grudnia 2013

Szaszłyk w filecie

Dziś propozycja na świąteczny obiad. Można go przygotować wcześniej aby w spokoju świętować razem z innymi. Takie kolorowe mięsko zaciekawi przybyłych gości. Mi bardzo smakowało, a przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji.




Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
6 małych cebulek
1-15 dag boczku
6 pieczarek marynowanych
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz
sól
pieprz
patyki na szaszłyki

Wykonanie:

Filety pokroić na porcje, przyprawić i rozbić. Cebulki pokroić na połówki w poprzek. Boczek pokroić w kostkę. Na patyczek nadziewać połówki cebulki, boczek, pieczarkę. Można kawałek ananasa, brzoskwini, śliwki suszonej lub papryki. Zakończyć drugą połową cebulki. W rozbite piersi kurczaka zawinąć szaszłyk, opanierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć. Po wystudzeniu przekroić szaszłyk wzdłuż patyczka na dwie połówki. Przed podaniem mięso podgrzać.

Smacznego!

1 komentarz: