wtorek, 17 grudnia 2013

Korzenne pierniczki

Przepis dodaję bardzo spóźniony, ale jakoś tak wyszło. Wszystko przez chorobę mojej córki. Miała ze mną piec i pomagać w wycinaniu i ozdabianiu. W rezultacie tylko polukrowałam. Mam nadzieję że następnym razem będę miała większą pomoc dużo wcześniej je przygotuję i ładniej ozdobię.






Składniki:

25 dag miodu
25 dag cukru kryształu
25 tłuszczu
5 jajek
1 przyprawa do piernika
1 proszek do pieczenia
1 kg mąki pszennej

Wykonanie:

10 dag cukru zrumienić na karmel. Resztę cukru utrzeć z tłuszczem dodając po jednym jajku, rozpuszczony miód, zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto najlepiej zarobić na noc i na drugi dzień upiec. Po upieczeniu polukrować. Aby pierniczki szybciej zmiękły do pojemnika w którym je przechowujesz włóż ćwiartkę jabłka.

Smacznego!

1 komentarz: