Dziś jeszcze jedna odsłona sernika. Tym razem o smaku pomarańczowym w otoczce czekoladowej. Jest naprawdę bardzo pyszny i godny polecenia.
Spód:
8 łyżek roztopionego masła
1 szklanka pokruszonych herbatników
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Ciasteczka wymieszać z masłem i kakao. Masę wyłożyć na natłuszczonej tortownicę i dobrze docisnąć. Piec przez 6 minut w 175 st. C. Wyciągnąć i ostudzić.
Masa serowa:
50 dag serka kremowego
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Serek wymieszać z cukrem i jajkami, sokiem oraz skórką pomarańczową. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 30-35 minut w 175 st. C.
Masa czekoladowa:
10 dag czekolady deserowej
1 1/4 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Połowę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę wymieszać z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać i posmarować upieczony sernik. Schłodzić w lodówce. Na wierzch zetrzeć drugą połowę tabliczki czekolady.
Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń