Ten sernik piekłam już dosyć dawno, i już całkiem o nim zapomniałam, ale przeglądając zdjęcia natknęłam się na jeszcze nie wykorzystane i nadrabiam zaległości. Szczególnie że już święta za pasem i najwyższy czas wybrać jakie ciasta będziemy piec na święta. Polecam sernik z olejem, ponieważ jest wilgotny i naprawdę pyszny.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3/4 szklanka cukru
15 dag margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozłożyć na dużej blaszce.
Masa serowa:
1,2 kg białego sera
5 jaj
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy utarte dodać olej oraz zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mleko. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na blaszkę wyłożoną ciastem kruchym i piec1 godz. w 180 st. C.
Smacznego!
Takiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWięc zachęcam do wypróbowania:)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń