sobota, 31 sierpnia 2013

Pasta z chili

Dziś podaję przepis na pastę z chili, jest idealna dla miłośników ostrych potraw. Ja wykorzystuję ją do zaostrzania zup i sosów.




Składniki:

20 dag słodkiej czerwonej papryki
10 dag koncentratu pomidorowego
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 dag papryki chili

Wykonanie:

Ze słodkiej papryki usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w cząstki. Wkładamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną cebulę, koncentrat, sól, cukier oraz olej i miksujemy. W gumowych rękawiczkach odkrawamy zielone końce papryczek chili i usuwamy nasiona. Miąższ wkładamy do naczynia z resztą składników. Miksujemy. Masę przekładamy do małych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy, dokręcamy. Kładziemy do góry dnem aż do ostygnięcia.

Smacznego!








Zapasy na zimę - I edycja 2013 Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, też zrobię kilka takich "ostrych" słoiczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł jeszcze dziś lecę do sklepu i kupuję co trzeba - uwielbiamy z mężem ostre przyprawy, a już pasta chili niebo !!!

    OdpowiedzUsuń