poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Lazania

Od dawna miałam ochotę na lazanię. Ponieważ chciałam przygotować makaron własnoręcznie więc z braku czasu odkładałam ją na później. W końcu użyłam gotowego, i oto dziś prezentuję ją na swoim blogu.




1 opakowanie makaronu na lazanię

Sos pomidorowy:

1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
ząbek czosnku
przecier pomidorowy
20-30 dag mięsa mielonego
2 szklanki bulionu
sól
pieprz

Wykonanie:

Jarzynkę oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę i czosnek drobno posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie, dodać mięso i całość również chwilę podsmażyć. Następnie wlać rosół i dodać przecier pomidorowy.Doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie gotować aż powstanie sos pomidorowy. W razie potrzeby należy uzupełnic wygotowaną wodę.

Sos beszamelowy:

5 dag masła
5 dag mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
ser żółty

Wykonanie:

Masło z mąką rozpuścić i dodać mleko, ciągle mieszając nie dopuścić do powstania grudek. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na dno wlać trochę sosu pomidorowego a następnie ułożyć płaty makaronu, polać sosem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Następnie znów ułożyć makaron i zalać sosem beszamelowym i znów posypać serem żółtym tak ułożyć 4 warstwy. Wykończyć sosem pomidorowym. Zapiec.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz