poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Domowe kwaszone ogórki

Ostatnio długo mnie nie było, bo to w końcu sezon urlopowy. A po powrocie pracy tyle że nie wiadomo w co ręce włożyć. Na działce wszystko zarasta chwastami. Ale od dziś postaram się uzupełnić mój blog w nowe wpisy, a zaczynam od przepysznych domowych ogórków kwaszonych, które w naszej polskiej kuchni są przecież nie do zastąpienia. A najlepiej smakują te zrobione własnoręcznie.



Do przygotowania domowych ogórków potrzebne są:

ogórki
koper
korzeń chrzanu wraz z liśćmi
czosnek
sól

Wykonanie:

Ogórki myjemy i układamy ciasno w słojach, w wolne luki między ogórkami wkładam, koper, chrzan oraz czosnek. Wierzch przykrywam kawałkiem liścia chrzanu(Ja dodaję dość dużo przypraw). Wodę zagotowuję i na każdy litr dodaję płaską łyżkę soli. Wrzątkiem zalewam słoiki zamykam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia. Zimne słoiki wynoszę do spiżarni i układam na półkach.  Do słoika 0,9 l potrzeba około 1/2 litra wody.

Smacznego!



Ogórki do słoików marsz  
Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz