W naszej kuchni wyrosły bardzo smaczne słodkie grzybki. Są troszeczkę pracochłonne, ale warte tej pracy bo dzieciaki wręcz za nimi przepadają, no i zawsze budzą zachwyt w śród znajomych :)
Ciasto:
60 dag mąki
30 dag margaryny
1 cukier waniliowy
6 żółtek
15 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo;
1 białko
1 łyżka suchego maku
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wycinać krążki szklanką i foremką do babeczek. Krążkami powstałymi z wycinania szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem wierzchnią stronę foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. W krążkach wycinanych foremką wycinamy dziurki. Upiec. Z części ciasta zrobić rulon, pokroić na małe kawałki, przypominające nóżkę grzybka. Jeden koniec wałka moczyć w białku i obtaczać w maku. Upiec.
Masa:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag orzechów mielonych
4-5 łyżek cukru pudru
1,5 kostki masła
Wykonanie:
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z utartym masłem i orzechami. Zaostrzyć spirytusem.
Kapelusze napełnić masą orzechową, przykryć krążkiem z dziurką do której włożyć białym końcem nóżkę grzybka.
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki kakao
Wykonanie:
Połączyć mieszając lekko zagotować.
Kapelusze grzybków ozdabiać polewą.
wcale się nie dziwię, że zachwycają, tez je lubię, jadłam, ale nie robiłam... jeszcze :)
OdpowiedzUsuńale super wyglądają! :) fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń