Dziś podaję przepis na pastę z chili, jest idealna dla miłośników ostrych potraw. Ja wykorzystuję ją do zaostrzania zup i sosów.
Składniki:
20 dag słodkiej czerwonej papryki
10 dag koncentratu pomidorowego
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 dag papryki chili
Wykonanie:
Ze słodkiej papryki usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w cząstki. Wkładamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną cebulę, koncentrat, sól, cukier oraz olej i miksujemy. W gumowych rękawiczkach odkrawamy zielone końce papryczek chili i usuwamy nasiona. Miąższ wkładamy do naczynia z resztą składników. Miksujemy. Masę przekładamy do małych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy, dokręcamy. Kładziemy do góry dnem aż do ostygnięcia.
Smacznego!
Świetny pomysł, też zrobię kilka takich "ostrych" słoiczków ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł jeszcze dziś lecę do sklepu i kupuję co trzeba - uwielbiamy z mężem ostre przyprawy, a już pasta chili niebo !!!
OdpowiedzUsuń