Strony

piątek, 30 sierpnia 2013

Szarlotka z ajerkoniakiem

Ostatnio testuję wina, więc dziś ciasto z dodatkiem różowego wina Celebro. Jest bardzo wyraźne smakowo i raczej w wersji dla dorosłych.



Ciasto:

40 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem i margaryną posiekać. Żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę dobrze utrzeć i dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.

Masa jabłkowa:

1 kilogram szarej renety

Jabłka obrać, przekroić na połówki wykroić gniazdka nasienne.

Masa budyniowa:

2 szklanki soku jabłkowego
2 szklanki różowego półsłodkiego wina Celebro
3-4 jasne budynie bez cukru

Wykonanie:

Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Tortownicę posmarować tłuszczem (koniecznie musi być tortownica aby łatwo wyjąć ciasto). Ciastem dokładnie wyłożyć dno i boki tortownicy. Ułożyć połówki renety, wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami. Zalać jabłka gorącym budyniem i upiec ciasto. Wierzch przykryć masą śmietanową ( najlepiej na drugi dzień po upieczeniu).

Masa śmietanowa:

1/2 litra śmietany kremówki
cukier do smaku
puszka brzoskwiń
1 szklanka ajerkoniaku
2-3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Masę równo rozłożyć na upieczonym cieście. Przybrać wierzch brzoskwiniami. Przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.

Smacznego!

1 komentarz: