Dziś moje ulubione połączenie, dyni z pomarańczą. Wychodzi całkiem smaczny dżemik, nawet dzieci nie wyczuwają co wchodzi w jego skład.
Składniki:
20 dag miąższu dyni
2 duże pomarańcze
60 dag brązowego lub białego cukru
Wykonanie:
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Pomarańcze sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy, owoce rozdzielamy na cząstki i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do dyni. Dżem gotujemy na małym ogniu ok. 50 minut, aż owoce się zeszklą. Przekładamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
przepiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013 :)
Witaj,
OdpowiedzUsuńSkusiłam się na ten drzemik, ale niestety wyszedł bardzo gorzki za sprawą tych białych błonek w pomarańczy - czy ty je usuwasz wszystkie czy może jest jakiś inny sposób by sie pozbyć tej goryczki?
Skórkę ścieramy bardzo delikatnie aby nie zetrzeć białej skórki, bardzo dokładnie obieramy i filetujemy pomarańczę aby nie pozostało białych części,wówczas dżem nie będzie gorzki.
Usuń