sobota, 22 listopada 2014

Tort Oczy Carycy z wkładką orzechową

Dziś Oczy Carycy przerobiona na wersję tortową. Jak widać prezentuje się bardzo ładnie. Zachęcam do przygotowania.








Składniki na ciasto jasne:

6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Składniki na ciasto ciemne:

6 żółtek

2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę 32x21 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 3 blaty.


Biszkopt orzechowy:

4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej piany jajecznej dodać orzechy, bułkę tarta oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec na tej samej blaszce co ciasto kolorowe.

Składniki na krem budyniowy:

3,5 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
4 łyżki cukru
2 cukier waniliowy
2 kostki masła

Wykonanie:

Z 3,5 szklanki mleka odlać około 1 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Dodatkowo:

2 galaretki zielone
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Do na sączenia biszkoptów:

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Przełożenie ciasta:

Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/4 kremu budyniowego, następnie położyć ciasto orzechowe, 1/4 kremu druga blat ciasta, 1/4 kremu biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć trzecim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Świąteczne słodkości!W orzechowym raju 3

3 komentarze: