Biszkopt jasny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę 21x32 wyścieloną papierem do pieczenia wylać ciasto i upiec w 180 st.C.
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki mąki pszennej
5 dag orzechów siekanych
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto wykonać jak biszkopt jasny.
Biszkopt ciemny
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto wykonać jak biszkopt jasny.
1/2 l. śmietany 30%
1 puszka krówki
3 czubate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę ubić i do ubitej dodać masę krówkową. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę.
Masa druga:
1/2 śmietany 30%
1 duży serek mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1/2 szklanki adwokatu
3 czubate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Śmietanę wraz z serkiem i cukrem pudrem ubić, dodać adwokat, oraz rozpuszczoną przestudzoną żelatynę.
Przełożenie ciasta
I biszkopt jasny
II masa pierwsza
III biszkopt orzechowy
IV masa druga
V biszkopt ciemny
VI polewa
Smacznego!
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Mmm, bardzo atrakcyjne :)
OdpowiedzUsuńfajnie sprawnie ułożaona kolejnosć pracy, bez marnowania czasu, jeden biszkopt się piecze, drugi sie robi pozniej jak pierwszy stygnie piecze sie drugi a ja robie trzeci, pozniej krem i od razu mozna go układać na ostygnietym pierwszym blacie i tak do końca.Wygląda efektownie, łatwo się robi, koszt produktów to 39zł za całe ciasto wiec jak na taki duży i fajny wypiek to stosunkowo niedrogo,Ciasto leżakuje w lodówce,wyglada pysznie więc na pewno i tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńbardz fakny przepis tylko czy zamiast adwokatu można dać coś innego nie pije trunków
OdpowiedzUsuń