poniedziałek, 3 listopada 2014

Ciasto z serkiem mascarpone idealny dla gości

Dziś jeszcze jedno ciasto. Tym razem masa z serkiem mascarpone. Jest tak pyszne że wprost nie można się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka ciasta. Zachęcam do przygotowania.











Biszkopt jasny:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę 21x32 wyścieloną papierem do pieczenia wylać ciasto i upiec w 180 st.C.


Biszkopt orzechowy:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki mąki pszennej
5 dag orzechów siekanych
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ciasto wykonać jak biszkopt jasny.

Biszkopt ciemny

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Ciasto wykonać jak biszkopt jasny.

Masa pierwsza:

1/2 l. śmietany 30%
1 puszka krówki
3 czubate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę ubić i do ubitej dodać masę krówkową. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę.

Masa druga:

1/2 śmietany 30%
1 duży serek mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1/2 szklanki adwokatu
3 czubate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę wraz z serkiem i cukrem pudrem ubić, dodać adwokat, oraz rozpuszczoną przestudzoną żelatynę.

Przełożenie ciasta

I   biszkopt jasny
II  masa pierwsza
III biszkopt orzechowy
IV masa druga
V  biszkopt ciemny
VI polewa


Smacznego!

Moje wypieki i desery na każdą okazjęImieniny u ciociW orzechowym raju 3http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

3 komentarze:

  1. fajnie sprawnie ułożaona kolejnosć pracy, bez marnowania czasu, jeden biszkopt się piecze, drugi sie robi pozniej jak pierwszy stygnie piecze sie drugi a ja robie trzeci, pozniej krem i od razu mozna go układać na ostygnietym pierwszym blacie i tak do końca.Wygląda efektownie, łatwo się robi, koszt produktów to 39zł za całe ciasto wiec jak na taki duży i fajny wypiek to stosunkowo niedrogo,Ciasto leżakuje w lodówce,wyglada pysznie więc na pewno i tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardz fakny przepis tylko czy zamiast adwokatu można dać coś innego nie pije trunków

    OdpowiedzUsuń