Dziś znowu ciasto z dodatkiem owoców. Tak się już składa że uwielbiam ciasta owocowe.
Są wilgotne i winne, a takie najbardziej lubię. Ten przepis zaczerpnięty z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Zachęcam do przygotowania samodzielnie.
Składniki na ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Wykonanie:
Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.
Dodatki:
8-9 średniej wielkości jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik twardej marmolady
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.
Składniki na śmietanę:
0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder wg własnego uznania
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Smacznego!
też kiedyś piekłam zefirynę, nawet nie wiedziałam, że przygotowuje ją też s.Anastazja...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńskorzystałam z przepisu i w 100% zgadzam się z opiniami ciasto pyszne smakuje dorosłym równie dobrze jak i dzieciom ^^, jest bardzo orzeźwiające
OdpowiedzUsuń