Kotleciki z kalafiora
Niedawno publikowałam kalafiora smażonego, a dziś proponuję kotleciki. Są równie pyszne i godne polecenia. Idealne na bezmięsny obiad.
Składniki:
1 duży kalafior,
2 jajka
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki,
olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej , czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę, tj. : koper lub pietruszkę.
Następnie formułujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z 2 stron na złoty kolor.
Podajemy, np. : z ziemniakami i z surówką.
buła tarta do obtoczenia
Dziś zrobię na kolację - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńtez takie robię, mniam:)
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuń