wtorek, 4 listopada 2014

Kotleciki z kalafiora

Niedawno publikowałam kalafiora smażonego, a dziś proponuję kotleciki. Są równie pyszne i godne polecenia. Idealne na bezmięsny obiad.










Składniki:

1 duży kalafior,
2 jajka
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki,
olej do smażenia



Wykonanie:

Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej , czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę, tj. : koper lub pietruszkę.
Następnie formułujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z 2 stron na złoty kolor.
Podajemy, np. : z ziemniakami i z surówką.


buła tarta do obtoczenia

3 komentarze: