Niedawno publikowałam kalafiora smażonego, a dziś proponuję kotleciki. Są równie pyszne i godne polecenia. Idealne na bezmięsny obiad.
Składniki: 1 duży kalafior, 2 jajka 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól pieprz posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki, olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków.Dodać do tego 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej , czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę, tj. : koper lub pietruszkę. Następnie formułujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z 2 stron na złoty kolor. Podajemy, np. : z ziemniakami i z surówką.
Dziś zrobię na kolację - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńtez takie robię, mniam:)
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuń