Do popołudniowej niedzielnej kawki przygotowałam proste ciasto. Do jego przygotowania użyłam kompotu agrestowego. Ciasto było lekko kwaskowe, co sprawiło że zniknęło błyskawicznie.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i kupiec w 180 st.C. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Masa agrestowa:
3/4 litra kompotu agrestowego z owocami
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
Z kompotu odlać 1/2 szklanki i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Resztę kompotu zmiksować i zagotować, zagęścić budyniem, do gorącego budyniu w sypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Zimną gęstniejącą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu i przykryć drugim blatem.
Masa śmietanowa:
400 ml. śmietany kremówki
cukier do smaku
2-3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem i do ubitej dodać przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę wyłożyć na wierzch ciasta. Gdy zastygnie posypać startą czekoladą.
Smacznego!
o świetny pomysł:) trzeba sobie radzić jak nie ma świeżego agrestu:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń