Dziś Oczy Carycy przerobiona na wersję tortową. Jak widać prezentuje się bardzo ładnie. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na ciasto jasne:
Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Składniki na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę 32x21 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Biszkopt orzechowy:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej piany jajecznej dodać orzechy, bułkę tarta oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec na tej samej blaszce co ciasto kolorowe.
Składniki na krem budyniowy:
3,5 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
4 łyżki cukru
2 cukier waniliowy
2 kostki masła
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
4 łyżki cukru
2 cukier waniliowy
2 kostki masła
Wykonanie:
Z 3,5 szklanki mleka odlać około 1 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Dodatkowo:
2 galaretki zielone
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Do na sączenia biszkoptów:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.
Przełożenie ciasta:
Przełożenie ciasta:
Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/4 kremu budyniowego, następnie położyć ciasto orzechowe, 1/4 kremu druga blat ciasta, 1/4 kremu biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć trzecim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Smacznego!
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńpiękny składaniec:)
OdpowiedzUsuńNiezły przekładaniec :)
OdpowiedzUsuń