Składniki na biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna mąka tortową
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Biała oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę przesianą z budyniami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki 32x21 i upiec. Ja piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie biszkopt przecinałam na dwa blaty.
Masa z biszkoptami:
50 dag serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki nutelli
10-12 sztuk podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Biszkopty połamać na 1 cm kawałki, posypać kawa i skropić 50 ml amaretto.
Śmietanę i serek ubić z cukrem, dodać nutellę, likier oraz rozpuszczona przestudzoną żelatynę. Wymieszać z biszkoptami.
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać przestudzoną żelatynę.
Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 szklanka wystudzonej kawy
Przełożenie ciasta:
1 biszkopt
2 masa z nutellą
3 biszkopty moczone w kawie
4 masa śmietanowa
5 prażone płatki migdałów ( u mnie druga połowa biszkopta czekoladowego)
Na wierzch i boki użyłam 250 gram mascarpone i 1 szklankę kremówki oraz 2 śmietan-fix
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz