Dziś znów ciasto, i to z dodatkiem owoców. Lekko słodkie a zarazem kwaskowe. Po prostu bardzo smaczne.
Biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do blaszki 21x32 i upiec. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Mus śliwkowy:
1 słoik śliwek wraz z kompotem
4-5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Od śliwek odlać 1/2 szklanki kompotu, a resztę zmiksować wraz ze śliwkami, lekko zagotować. Żelatynę namoczyć w odlanym kompocie, a następnie dodać do gorącego musu i mieszać tak długo aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki
1 mały serek mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
1-2 dowolne wafelki czekoladowe
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę i serek ubić z dodatkiem cukru i pod koniec wlać letnią żelatynę. Wafelki rozkruszyć i wymieszać z ubitą śmietaną.
Przełożenie ciasta:
1 biszkopt
2 mus śliwkowy
3 biszkopt
4 masa śmietanowa
5 starta czekolada
to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń