środa, 3 grudnia 2014

Biszkopt z musem śliwkowym i mascarpone

Dziś znów ciasto, i to z dodatkiem owoców. Lekko słodkie a zarazem kwaskowe. Po prostu bardzo smaczne.










Biszkopt:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do blaszki 21x32 i upiec. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Mus śliwkowy:

1 słoik śliwek wraz z kompotem
4-5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

 Od śliwek odlać 1/2 szklanki kompotu, a resztę zmiksować wraz ze śliwkami, lekko zagotować. Żelatynę namoczyć w odlanym kompocie, a następnie dodać do gorącego musu i mieszać tak długo aż żelatyna całkowicie się rozpuści.


Masa śmietanowa:


1 szklanka śmietany kremówki
1 mały serek mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
1-2 dowolne wafelki czekoladowe

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę i serek ubić z dodatkiem cukru i pod koniec wlać letnią żelatynę. Wafelki rozkruszyć i wymieszać z ubitą śmietaną.

Przełożenie ciasta:

1 biszkopt
2 mus śliwkowy
3 biszkopt
4 masa śmietanowa
5 starta czekolada




Świąteczne słodkości!

2 komentarze: