Ciasto:
1 kg ziemniaków gotowanych
1 jajo
1,5 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
farsz:
40 dag mięsa
1 jajo
1 cebula
2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda
sól i pieprz
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajo, sól i dobrze wyrobić.Mięso ugotować, a następnie zmielić, cebulę pokroić i zeszklić na smalczyku Smakowita Pajda, dodać do mięsa. Następnie dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem.
Jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu i uformować w kształt pulpeta. Do słonej, gotującej wody wrzucić pulpety. g
Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać z roztopionym Smalczykiem Smakowita Pajda, lub usmażonym boczkiem.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Bardzo ciekawe są te pulpety. Pozdrawiam i dziękuję za dołączenie do konkursu.
OdpowiedzUsuńWysłałam maila.
smacznie wyglądają:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne są i pozdrawiam:)
Usuń